06 53 26 14 86 leon@delis.nl

Leon Oosterbroek

Over mij

Aan boord van mijn eerste boot

Ik groeide op aan het water van het IJsselmeer en de Vecht, en heb zelfs de slotgracht van het Muiderslot bevaren. In mijn vrije tijd was ik altijd bezig met bootjes en surfen.
Water en avontuur trokken. Dat werd nog sterker toen ik verliefd raakte op de schipper van een tjalk. Ik ging als matroos meevaren aan boord. Maar eigenlijk wilde ik meer vrijheid, alles zelf doen.

In 1983 kreeg ik de kans: ik kon schipper op de Zuiderzee worden. Een jaar later kocht ik het schip met behulp van – heel toepasselijk – mijn Zilvervlootspaarrekening. Op dat moment lag de Lis ook al in Muiden. Een prachtschip waar ik graag ooit de overstap naar zou willen maken. Ik liet de eigenaren weten dat ik wel belangstelling had, mochten zij er over denken om de Lis te verkopen. In 1989 was het zover en werd de Lis mijn Lis.

De rest is, zoals dat zo mooi heet, geschiedenis. Al meer dan 30 jaar breng ik mijn gasten naar de mooiste plekjes van de Zuiderzee. Van zomeravondzeilen tot wedstrijden, van iets vieren aan boord tot gezellige havenstadjes: het heeft me nooit verveeld.

Elke dag plezier

Ik heb door de jaren heen wel ontdekt dat er drie voorwaarden zijn om er elke dag weer plezier in te hebben

Liefde voor zeilen

Je moet van zeilen houden.

Gastvrij

Je moet gasten kunnen ontvangen.

Winterhanden

Je moet bereid zijn om ook ’s winters de handen uit de mouwen te steken om je schip te onderhouden.

Ik ben blij dat ik plezier beleef aan alle drie.

Op het Muiderslot

In een van de afleveringen van Typisch Muiden, het tv-programma van BNNVARA en EO, mocht ik vertellen over mijn jeugd op het Muiderslot. Je vindt de aflevering hier. (Ik ben vanaf minuut 19 in beeld.)

Kijkje aan boord?

Ik vertel je graag meer over de Lis. Maar je bent ook van harte welkom in mijn thuishaven Muiden om zelf een kijkje te nemen. En beeldbellen kan natuurlijk ook altijd. Laat het maar even weten.